Category General Knowledge
Part Indian Politics
Question No. 25
Time 25 Minuts




1. In which year did Subhash chandra bose become the President of Inc?

a) 1936
b) 1937
c) 1938
d) 1938

Ans- c) 1938.

2. When was Bharatiya Janata Party formed?

a) 6 January 1997
b) 6 February1998
c) 6 March 1980
d) 6 April 1980

Ans- d) 6 April 1980.

3. Who was the first woman Governer in India?

a) Sarojini Naidu
b) Vijaya Lakshmi Pandit
c) Sucheta Kripalani
d) Padmaja Naidu

Ans- a) Sarojini Naidu governed Uttar Pradesh from 15 August 1947 to 2 March 1949.

4. Who was the first woman Chief Minister in India?

a) Yashoda Devi
b) Subhashini Ali
c) Sucheta Kripalani
d) Uma Bharti

Ans- c) Sucheta Kripalani was sworn in on 2 October 1963 as chief minister of Uttar Pradesh.

5. Who is the longest-serving Home Minister of India?

a) Kailash Nath Katju
b) Lal Bahadur Shastri
c) Yashwantrao Chavan
d) Amit Shah

Ans- d) Amit Shah With more then 2,258 days in office.

6. Who is the longest-serving Chief Minister of India?

a) Naveen Patnaik
b) Jyoti Basu
c) Pawan Kumar Chamling
d) Gegong Apang

Ans- c) Pawan Kumar Chamling he served as the 5th Chief Minister of Sikkim from 1994 to 2019.

7. Which Indian politician has taken oath of Chief Minister most times?

a) Manik Sarkar
b) Nitish Kumar
c) Parkash Singh Badal
d) Neiphiu Rio

Ans- b) Nitish Kumar with Nine Times.

8. Who is the longest-serving Cabinet Minister of India?

a) Jagjivan Ram
b) Swaran Singh
c) Satya Narayan Sinha
d) Raj Bahadur

Ans- a) Jagjivan Ram

9. Who is the longest-serving Governer of India?

a) Hari Vinayak Pataskar
b) Mangubhai C. Patel
c) E. S. L. Narasimhan
d) Haribhau Bagade

Ans- c) E. S. L. Narasimhan served as governor for 12 years.

10. Who was the first chief Minister of Madhya Pradesh?

a) Kailash Nath Katju
b) Ravishankar Shukla
c) Govind Narayan Singh
d) Prakash Chandra Sethi

Ans- b) Ravishankar Shukla, 26 January 1950 to 31 December 1956. Total 6 years, 340 days.

11. Who was the Second President of India?

a) Dr. Zakir Husain
b) Shri Neelam Sanjiva Reddy
c) Dr. Rajendra Prasad
d) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

Ans- d) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, May 13, 1962, to May 13, 1967.

12. Who is the longest-serving member of the legislative assembly of India?

a) Ajit Pawar
b) Ganpatrao Deshmukh
c) Gulab Chand Katariya
d) K. Chandrashekar Rao

Ans- b) Ganpatrao Deshmukh more than 50 years.

13. Who was the first Finance minister of India?

a) C. D. Deshmukh
b) Kshitish Chandra Neogy
c) John Matthai
d) R. K. Shanmukham Chetty

Ans- d) R. K. Shanmukham Chetty from August 15, 1947, until his resignation in 1948.

14. Who was the first Foreign Minister of India?

a) Lal Bahadur Shastri
b) Swaran Singh
c) Jawaharlal Nehru
d) M. C. Chagla

Ans- c) Jawaharlal Nehru from 1947 to 1964.

15. Who was the first Home Minister of India?

a) Sardar Vallabhbhai Patel
b) Rajendra Prasad
c) Keshubhai Patel
d) Morarji Desai

Ans- a) Sardar Vallabhbhai Patel from 15 August 1947 to15 December 1950.

16. Who was the first Chief Election Commissioner of India?

a) Sukumar Sen
b) Chandrani Murmu
c) Nagendra Singh
d) Kalyan Sundaram

Ans- a) Sukumar Sen from 21 March 1950 to 19 December 1958.

17. Who was the First British president of INC?

a) Alfred Webb
b) Henry John Stedman Cotton
c) George Yule
d) William Wedderburn

Ans- c) George Yule, In year 1888.

18. Who was the longest-serving president of the of INC?

a) Pt. Jawaharlal Nehru
b) Rahul Gandhi
c) Sonia Gandhi
d) Indira Gandhi

Ans- c) Sonia Gandhi.

19. Who was the First president of BJP?

a) Atal Bihari Vajpayee
b) L. K. Advani
c) Murli Manohar Joshi
d) Kushabhau Thakre

Ans- a) Atal Bihari Vajpayee, in year 1980–1986.

20. Who was the First first Cabinet Secretary in independent India?

a) M. K. Vellodi
b) N. R. Pillai
c) Y. N. Sukthankar
d) Vishnu Sahay

Ans- b) N. R. Pillai , 6 February 1950 to 13 May 1953.

21. who was the longest-serving Viceroy of India ?

a) Lord dalhousie
b) Lord Warren Hastings
c) Lord Linlithgow
d) Lord irwin

Ans- c) Lord Linlithgow, From 1936 to 1943.

22. When was Shiromani akali dal formed?

a) 12 December 1920
b) 13 December 1920
c) 14 December 1920
d) 15 December 1920

Ans- c) 14 December 1920 as a task force of the Shiromani Gurudwara Prabandhak Committee, the Sikh religious body.

23. When was Bharatiya Jana Sangh formed?

a) 11 October 1951, Delhi
b) 11 October 1951, Delhi
c) 21 October 1951, Delhi
d) 31 October 1951, Delhi

Ans- c) 21 October 1951, Delhi.

24. When was All India Trinamool Congress formed?

a) 1 January 1997
b) 1 January 1998
c) 11 January 1998
d) 21 January 1998

Ans- b) 1 January 1998. it was founded by Mamata Banerjee on 1 January 1998 as a breakaway faction of the Indian National Congress.

24. when first election held in india?

a) 1949–50
b) 1950–51
c) 1951–52
d) 1952–53

Ans- c) 1951–52.